Onlangs zou ik een palenrammer lucht huren. Waarom ik een palenrammer lucht huren maakt niet uit eigenlijk. Wat wel uitmaakt was de manier waarop in de winkel er omgegaan werd met klanten. Er was een klant die een kettingzaag wou kopen maar je kon met één blik op die persoon direct zien dat zo iemand beter geen kettingzaag kan gebruiken. Het was een wat oudere man die zo tenger was dat ik bang was dat ik hem omver zou blazen met mijn adem. Maar wat deed de medewerker? Die ging een verhaal vertellen over welke kettingzaag het beste was voor die arme oude man.

Let op op een ander en grijp in

Ik zat er een tijdje naar te luisteren en werd er niet goed van en moest ingrijpen. Voordat die oude man bedrogen werd stapte ik erop af en legde uit dat zo een kettingzaag gevaarlijk is om te gebruiken op die leeftijd. Het moraal van dit verhaal is dat je altijd goed moet uitkijken voor andere mensen. De huidige samenleving kan soms teveel gericht zijn op persoonlijk gewin maar voor geluk kun je het beste anderen helpen. Want omringd zijn door allemaal mensen die van jou houden is het beste wat je kunt hebben.

Mensen helpen zichzelf niet altijd

Veel mensen hebben moeite met zichzelf daadwerkelijk helpen. De mens is namelijk een sociaal wezen. Dat is de reden waarom we beter zijn in het helpen van anderen dan onszelf. Het oorspronkelijke idee was dat als alle mensen elkaar helpen iedereen vooruit gaat. Het evolutionaire voordeel hiervan is dat het veel gemakkelijker is om problemen bij een ander te herkennen dan bij jezelf dus dan wordt het helpen gemakkelijker. Maar jammer genoeg zijn er allemaal sociaal-politieke processen gaande op het moment waardoor mensen denken dat jezelf helpen het beste is. Maar je moet eigenlijk door jezelf te helpen extra veel moeite ergens insteken terwijl als iemand anders je helpt het veel gemakkelijker gaat dan wanneer je het zelf doet.