Een typische meubelset voor een kinderkamer bestaat uit een bed, een kast en een bureau. Want je verwacht dat je kind zijn kamer gaat gebruiken om te slapen, zijn spullen te bewaren en zijn huiswerk te doen, en die drie functies worden vervuld met deze meubelen. Omdat de meeste huizen in Nederland rijtjeshuizen zijn met vrij kleine slaapkamers, en we toch echt de minimale functies willen vervullen, hebben zo veel kinderen typische alles-in-een meubelsets; een hoogslapers met een kast, een bureau of gewoon speelruimte eronder. Je kunt ze nu krijgen in allerlei thema’s, van sprookjeskastelen tot boomhutten, maar ook in praktischere houten modellen. Maar is dit wel een goed idee? Kinderkamer expert CozyKidz vertelt het je hieronder.
Als je kinderen eenmaal uit hun ledikant, zoals die van Leander of Oliver Furniture, gegroeid zijn en op een ‘echt’ bed kunnen slapen, zijn ze vaak nog lang niet toe aan een hoogslaper. Hoe lekker slaap je zelf als je denkt aan je kind daar helemaal bovenin zijn bed? Wat als ze ’s nachts naar de wc moeten? Dat betekent dus dat je een ander bed moet kopen totdat ze groot genoeg zijn en echt niet meer uit hun bed gaan vallen. En tegen de tijd dat ze tieners zijn geworden, willen absoluut niet in een boomhut of kasteel slapen, en vinden ze hoogslapers helemaal niet zo handig. Ze ploffen liever meteen neer op een laag bed na een dag op school, en willen dat hun vrienden ook gemakkelijk neer kunnen ploffen als ze langs komen.
Tenzij je een budget zonder grenzen hebt, is het nogal prijzig (en overbodig) om vier verschillende bedden te kopen voor je kind, terwijl hij opgroeit. En dan is er nog het probleem van het verschonen en opmaken van een bed op hoogte.
Het enige grote voordeel aan een hoogslaper is dus dat er ruimte onder het bed is voor berging of een bureau. Soms wordt de ruimte onder het bed benut als zitruimte, alsof je niet op een bed kunt zitten, spelen of relaxen. Is het dan niet logischer om een gewoon eenpersoonsbed te kopen als je kind uit zijn ledikant is gegroeid? Een simpel houten model, dat gebruikt kan worden totdat hij het huis uit is. Eventueel met bergruimte in de vorm van laatjes of lage kastjes onder het bed.
Bij gebrek aan ruimte in de kamer, is de vraag hoe hard je een bureau nodig hebt. Niet alle kinderen besteden uren achter een bureau op hun kamer. Sommigen hebben weinig huiswerk. Anderen doen hun huiswerk liever op hun bed of aan tafel in de woonkamer of keuken. En als de slaapkamer zo klein is, wordt de kans dat je kind er veel tijd gaat besteden en er lekker zijn huiswerk gaat doen of gaat zitten knutselen ook kleiner. Zeker als je het dan nog kleiner laat lijken door het vol te proppen met een grote hoogslaper. Dan ben je beter af met een eenvoudig maar stijlvol minimalistisch bed en geen bureau.