hoe ontstaat legionella

legionella is een verzamelnaam voor ziekten veroorzaakt door legionellabacteriën, waaronder de ernstigste veteranenziekte, evenals de vergelijkbare maar minder ernstige aandoeningen van Pontiac-koorts en Lochgoilhead-koorts. De veteranenziekte is een potentieel dodelijke vorm van longontsteking en iedereen is vatbaar voor infectie. Het risico neemt toe met de leeftijd, maar sommige mensen lopen een hoger risico, waaronder:

– Mensen ouder dan 45 jaar

– Rokers en zware drinkers

– Mensen die lijden aan chronische luchtweg- of nierziekte

– Diabetes, long- en hartaandoeningen

– Iedereen met een verzwakt immuunsysteem

De bacterie legionella en verwante bacteriën komen veel voor in natuurlijke waterbronnen zoals rivieren, meren en reservoirs, maar meestal in kleine aantallen. Ze kunnen ook worden aangetroffen in speciaal gebouwde watersystemen zoals koeltorens, verdampingscondensors, warm- en koudwatersystemen en spabaden.

Als de omstandigheden gunstig zijn, kunnen de bacteriën groeien, waardoor het risico op veteranenziekte toeneemt en daarom is het belangrijk om de risico’s te beheersen door passende maatregelen te nemen die worden beschreven in veteranenziekte – de bestrijding van legionellabacteriën in watersystemen.

hoe ontstaat legionella

Waar komt het vandaan en hoe ontstaat legionella??

Legionellabacteriën zijn wijdverbreid in natuurlijke watersystemen, zoals rivieren en vijvers. De omstandigheden zijn echter zelden goed voor mensen om de ziekte uit deze bronnen te krijgen. Uitbraken van de ziekte doen zich voor door blootstelling aan legionella die groeit in speciaal gebouwde systemen waar het water op een temperatuur wordt gehouden die hoog genoeg is om de groei te stimuleren, bijv. koeltorens, verdampingscondensors, warm- en koudwatersystemen en spabaden die in allerlei gebouwen worden gebruikt (werk en huishoudelijk).

Hoe komen mensen eraan?

Mensen lopen de veteranenziekte op door kleine druppeltjes water (aerosolen) in te ademen die in de lucht zweven en de bacteriën bevatten. Bepaalde aandoeningen verhogen het risico op legionella als:

– De watertemperatuur in alle of sommige delen van het systeem kan tussen 20-45 °C liggen, wat geschikt is voor groei.

– Het is mogelijk dat ademende waterdruppels worden gecreëerd en verspreid, bijv. aerosol gecreëerd door een koeltoren of wateruitlaten.

– Water wordt opgeslagen en/of gerecirculeerd.

– Er zijn afzettingen die de groei van bacteriën kunnen ondersteunen en vormen een bron van voedingsstoffen voor het organisme, zoals roest, slib, kalkaanslag, organisch materiaal en biofilms.