In de meeste winkels zijn de meest voorkomende armaturen ofwel inbouw of schijnwerpers die aan een rail (of meer) zijn bevestigd voor armaturen. Wanneer je nadenkt over de installatie van licht in uw winkel, heb je waarschijnlijk de vraag gesteld. Wat is het beste en wanneer? Of het nu gaat om inbouw- of railverlichting, de twee soorten armaturen zijn apparaten waarbij de optiek binnenin werkt, waardoor het licht kan worden gericht door een systeem van lenzen of spiegels, reflectoren. Deze optische systemen kunnen zeer gevarieerd zijn en de mogelijkheden lijken eindeloos.

Ingebouwde verlichting

De inbouwspots zijn vaak bedoeld om te worden geïnstalleerd in een verlaagd plafond, of in een holte die ter hoogte van het plafond is aangebracht, waarin elektrische kabels zijn gelegd. Ze zijn discreet en nemen geen ruimte in, wat erg praktisch is als het plafond wat laag is. Hoewel sommige inbouwspots vastzitten, zijn de meeste inbouwspots verstelbaar en kantelbaar, waardoor het gemakkelijk is om de lichtbundel te richten. De hellingshoeken zijn echter beperkt, en daarom is het noodzakelijk om goed na te denken over de te bewaren afstand tussen het te verlichten product en de inbouwspot. Als deze afstand te klein is, kan het zijn dat de inbouwspot niet voldoende gekanteld kan worden en zal het lichteffect niet aan de verwachtingen voldoen.

Railverlichting

Heb je een betonnen plafond of heb je geen verlaagd plafond waardoor inbouwspots mogelijk zijn, dan kun je kiezen voor railverlichting. Uiteraard kun je het railsysteem ook gebruiken als je een verlaagd plafond heeft, want het heeft nog vele andere voordelen. Een armatuurrail is een reeks geleiders die wordt gebruikt om verlichtingsapparaten mechanisch aan het plafond te bevestigen en ook om ze te voeden.

De armaturen worden aan de rails bevestigd met een adapter die zorgt voor de elektrische aansluiting. Houd er rekening mee dat rails en adapters vaak voor elkaar zijn ontworpen en dat de railverlichting over het algemeen slechts één type adapter accepteert. Het voordeel van verlichting met behulp van een railverlichtingssysteem is het gemak van oriëntatie en het feit dat de spot gemakkelijk, zonder gereedschap of werk, over de rail kan worden verplaatst. Deze schijnwerpers op rails kunnen inderdaad tot 180 graden worden gekanteld en tot 350 graden worden gericht!