Wil jij je huis gaan verkopen, dan moet je sinds 1 januari 2021 verplicht een energielabel aanvragen. Dit label moet door een erkende inspecteur toegekend zijn, je kunt dus niet zomaar zelf wat invullen. Het is dus goed om hier vooraf rekening mee te houden. Heb jij nog niet zo’n label voor jouw woning, dan moet je dus op tijd het energielabel aanvragen. Anders kun je het pand niet te koop zetten. Zorg er dus voor dat dit geregeld is, zodat je aan alle eisen voldoet. Je regelt dit eenvoudig via aanvragen-energielabel.nl!

Energielabel aanvragen

Op het moment dat jij een huis koopt, dan kijk je natuurlijk niet alleen naar de plek waar de woning staat en naar hoe goed het pand onderhouden is, je kijkt ook naar het kostenplaatje. Een energielabel aanvragen is belangrijk voor dit kostenplaatje. Natuurlijk bestaat het grootste gedeelte van de vaste lasten straks uit de hypotheek die je moet betalen, maar ook je gas- en stroomverbruik kan een grote kostenpost zijn. Hoe groot dit precies wordt, dat is vooraf vaak lastig in te schatten. Je kunt dit wel aan de vorige bewoners vragen, maar het ligt er maar net aan hoe veel lampen zij laten branden en hoe hoog zij de thermostaat zetten. Een energielabel aanvragen is daarom door de overheid verplicht gesteld om jou vooraf iets meer inzicht te geven in wat je op dit gebied kunt verwachten. Een huis kan in eerste instantie heel voordelig lijken, maar als je weet dat deze in energieklasse G zit, dan kun je er op rekenen dat je een enorm hoge rekening voor gas en stroom krijgt. Uiteindelijk kunnen jouw vaste lasten daardoor hoger worden dan wanneer je kiest voor een duurdere woning, en dus een hogere hypotheek, met energieklasse A. Om deze reden is een energielabel aanvragen verplicht gesteld, zo kunnen kopers huizen beter vergelijken met elkaar.

Waar wordt naar gekeken?

Ga jij een energielabel aanvragen, dan wil je natuurlijk weten waar de inspecteur precies naar gaat kijken en welke factoren nu de uiteindelijke indeling bepalen. Het is belangrijk om te weten dat de inspecteur in iedere ruimte een kijkje moet nemen om een goede beoordeling te kunnen maken en er zullen ook overal verschillende metingen worden verricht. Deze worden allemaal ingevoerd in een softwaresysteem dat het uiteindelijke label bepaalt. Er wordt daarvoor gekeken naar bijvoorbeeld:

  • de isolatie van het pand
  • de aanwezigheid van een warmtepomp of zonnepanelen
  • het soort glas dat jij in je ramen hebt zitten

Wil jij een huis kopen en staat er in de advertentie geen label vermeld? Dan mag je als koper de verkoper vragen om werk te maken van een energielabel aanvragen. De verkopende partij is namelijk verplicht om dit te vermelden. Doe dit ook zeker, zorg ervoor dat jij weet wat het label is! Dat kan echt flink schelen in toekomstige vaste lasten en in wooncomfort. Je hebt er gewoon recht op om dit als koper te weten. Een energielabel aanvragen is voor de verkopende partij bovendien niet heel veel werk, ze kunnen gewoon een afspraak maken via aanvragen-energielabel.nl en zij kunnen vaak al op korte termijn langskomen.