hotswitch

Je hoort het tegenwoordig overal, groene stroom is essentieel voor de toekomst. Het is duurzaam en beter voor het milieu, en het is raar als je het niet hebt. Maar is dit nou echt zo, en wat is groene stroom nou precies?

 

De misverstanden over ‘groen’

Doordat het gecommuniceerd wordt als groene en grijze stroom ontstaat er al snel het idee bij consumenten dat er twee verschillende typen stroom zijn, terwijl groene en grijze stroom hetzelfde zijn. Het verschil tussen groen en grijs ligt hem in de manier waarop de stroom opgewekt wordt, wordt dit op een duurzame en eco-vriendelijke manier gedaan wordt stroom als groen beschouwd. De Nederlandse overheid heeft voor de duidelijkheid een definitie van groene stroom bekend gemaakt, dit houdt in dat de bron niet uitgeput kan raken, de energie schoon en betrouwbaar is en geen negatieve effecten op het klimaat zal uitoefenen tijdens de winning, omzetting of het verbruik.

 

Ook is het een bekend misverstand dat groene energie wel interessant is, maar simpelweg te duur voor de meeste mensen. Het opwekken van groene stroom is duurder dan grijze stroom en dit is onpraktisch, het is correct dat het opwekken duurder is. De overheid geeft echter subsidies aan de bedrijven die groene energie aanbieden, dit zorgt ervoor dat het aanbod van groene en grijze stroom hetzelfde wordt en daardoor goed betaalbaar.

 

Wat voor groene energie is er?

Groene energie kan uit talloze bronnen opgewekt worden, de ene bron is echter de andere niet en het is dan ook lastig om voor iedere manier van stroom opwekken een goede en competitieve prijs aan te bieden. Het type groene energie wat een land op kan wekken verschilt sterk per land, het is bijvoorbeeld mogelijk om elektriciteit op te wekken door middel van de warmte van de aarde. Zoals je begrijpt is dit geen effectieve methode in Nederland, hier moeten wij het vooral hebben van wind en waterenergie. Windturbines zijn de voornaamste bron van groene energie en zullen dit ook blijven de komende jaren, verder in de toekomst wordt verwacht dat zonne-energie een opmars gaat maken.

 

Waar vind ik de beste aanbieder?

Niet alle aanbieders die beweren groene energie aan te bieden doen dit volledig. Zij kunnen gedeeltelijk grijze energie aanbieden en als consument is het lastig om hier goed onderscheid in te maken. Gelukkig zijn er tegenwoordig vergelijkingssites, deze websites worden beheerd door iemand die verstand van de energiebranche heeft en weet waar hij of zij moet kijken. Door de zogeheten ‘Garanties van Oorsprong’ laten veel energieleveranciers het lijken alsof zij groener zijn dan zij daadwerkelijk zijn. Daarom is het belangrijk om een deskundige mening over het aanbod te krijgen en op deze vergelijkingssites krijg je gratis een deskundige blik op wat iedere aanbieder speciaal maakt. Ook zorgen deze websites ervoor dat het aanbod eerlijk is, als er staat dat een aanbieder echt groene energie levert dat deze het dan ook daadwerkelijk levert.