Twijfel jij of je een huis gaat kopen of dat je toch nog even blijft huren? Want een huis kopen is een erg grote stap, maar kan wel een hoop voordelen hebben. Maar ook huren heeft zo zijn voordelen, je zit dan namelijk niet gelijk aan iets vast. In dit artikel bespreek ik enkel de voordelen van een huis kopen ten opzichte van blijven huren. Wil je het complete beeld? Vergeet dan niet dat er ook nadelen zijn aan een huis kopen. Zorg dat je die ook bestudeert voor je de stap neemt. 

Stabiele maandlasten

Wanneer je een huis gaat kopen, dan weet je dat je zo lang als je er woont stabiele maandlasten hebt. Als je bijvoorbeeld kiest om een huis te kopen in Hoogeveen, dan is een hypotheek afsluiten een belangrijke stap binnen het proces. Er zijn verschillende soorten hypotheken en zo kun jij zelf kiezen voor wat voor hypotheek jij wilt gaan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hypotheek waar je 30 jaar lang hetzelfde bedrag betaalt, maar ook een hypotheek waar de lasten hoger of lager worden over de jaren heen. Hierdoor weet je dus (bijna) precies wat je te wachten staat.

Investeren in plaats van weggeven

Een huis kopen betekent dat het huis ook echt van jou wordt. Dat wil zeggen dat wanneer jij een groot gedeelte van de hypotheek aan de bank hebt terugbetaald en je je huis verkoopt, dat gedeelte ook echt van jou is. Heb je je hele hypotheek afbetaald en verkoop je dan je huis omdat je wilt gaan huren? Dan krijg jij dus de complete opbrengst van je huis. Bij huren is dit anders. Hier is het huis van iemand anders, maar omdat jij er in mag wonen betaal je diegene huur. Deze huur zie je niet meer terug.

Je kunt er (bijna) alles mee doen wat je wilt

Omdat het huis dus echt van jou is, kun je er ook (bijna) alles mee doen wat je wilt. Je hebt natuurlijk wel te maken met bestemmingsplannen en de wet- en regelgeving, maar een verbouwing is in de meeste gevallen gewoon mogelijk. Wil jij graag een andere badkamer? Dan kun je dat zonder te moeten overleggen met de verhuurder realiseren. Daarnaast maak je het huis (in de meeste gevallen) hiermee ook meer waard. Je investeert dus echt in je woning en dat zul je later terugzien wanneer je het besluit te verkopen.