Een Sedum dak is een goede keuze als u wilt bijdragen aan het milieu en wilt zorgen dat u duurzame toepassingen rondom de woning integreert. Zowel een groen dak als groene tuin dragen bij aan een gezonde lucht. De aarde warmt steeds meer op door schadelijke gassen zoals Co2. Vooral in steden vormt dit een groot issue. Veel groen zoals bomen, planten en kruiden absorberen een overvloed aan schadelijke gassen door ze op te nemen en ze om te zetten in schone lucht. Een sedumdak draagt bij aan het klimaat. Ook waterplassen worden voorkomen. Daarnaast wordt er minder water afgevoerd naar het riool door het sponseffect van de sedumplanten. Sedumplanten bestaan uit mossen en vetplanten. Het dak is middelzwaar en bestaat uit matten.

Een sedumdak toepassen op de woning

Een Sedum dak kan wordt gelegd door middel van matten. Het staat ook mooi op de woning en heeft de mogelijkheid tot het aantrekken van vele dieren zoals vogels en insecten waardoor de biodiversiteit wordt vergroot. Hoe minder steil een dak is, hoe makkelijker en hoe toepasselijker een groen dak van Sedum is. Ook een kruidendak dat uit Sedum en diverse grassen en kruiden bestaat is een leuke mogelijkheid. Dit is een vrij licht dak. Een schuin dak kan geschikt zijn maar door de snelle waterafvoer is het niet handig. Het water loopt snel weg waardoor de planten droog kunnen komen te staan.

Hoe kunnen sedumdaken het beste worden gelegd?

Een Sedum dak kan niet over dakpannen worden geplaatst. Deze zullen dus eerst moeten worden verwijderd. Ook zink kun je het beste verwijderen voordat je een groen dak gaat laten leggen. Ook een dak inspectie vooraf is aan te raden om mankementen te voorkomen. Bepaalde soorten golfplaten lenen zich wel bij uitzondering voor ene groen dak. Ook lekkages en andere beschadigen kunnen het beste eerst worden verholpen. Ook kun je een groen dak beter niet op bitumen plaatsen en deze eerst verwijderen. Een EPDM laag wordt meestal toegepast en is duurzamer omdat het recyclebaar is.

Het gewicht van een sedumdak

Een sedumdak kan worden gelegd als uw dak een bepaalde draagkracht aankan. Dit kun je het beste vragen aan de inspecteur. Je moet bij een sedummat al gauw denken aan een gewicht van 45kg per vierkante meter tot 150kg per vierkante meter afhankelijk van de hoeveelheid en soorten vegetatie. Een heel uitgebreid dak kan tot 500kg per vierkante meter wegen. Het dak moet dus goed worden gecontroleerd op veiligheid om overbelasting te voorkomen. Kortom, een sedumdak is geschikt voor en sterk en eventueel stevig gerenoveerd dak.