Voorkom defecten aan uw verwarmingsketel door regelmatig onderhoud

Het is voor niemand leuk om putje winter enkele dagen in de koude te moeten zitten omdat de cv-ketel het heeft begeven. Veel te vaak nog gebeurt het dat onderhoudsfirma’s overdonderd worden met oproepen voor herstellingen van cv-ketels. Zij kunnen de aanvragen met moeite aan en het kan gebeuren dat er enkele dagen tussen de aanvraag en de effectieve herstelling kunnen zitten. Een regelmatig onderhoud verkleint de kans op een storing tijdens de periode waarin u de verwarming vooral nodig hebt.

Een regelmatig onderhoud van uw ketel is gezonder

Niet alleen om defecten te voorkomen aan uw verwarmingsketel is het aan te raden om deze minimum 1 keer per jaar te laten nazien door vakmensen, ook om gevaarlijke situaties zoals het vrijkomen van koolstofmonoxide te vermijden is een jaarlijks onderhoud geen overbodige luxe. Nog te vaak wordt er in de media melding gedaan van mensen die in het ziekenhuis werden opgenomen of voor wie het zelfs slechter afliep als gevolg van een koolstofmonoxidevergiftiging. Bovendien zorgt een regelmatig onderhoud van uw nieuwe cv-ketel ervoor dat deze optimaal energiezuinig zal blijven zorgen voor warm water en een aangename temperatuur in uw woning. Wanneer uw ketel regelmatig wordt schoongemaakt, zal deze ook minder schadelijke stoffen zoals fijn stof uitstoten omdat je minder brandstof gebruikt.

Wat houdt een jaarlijks onderhoud in?

Om de levensduur van uw cv-ketel te verlengen, doet u er goed aan om deze regelmatig te laten onderhouden. Veel fabrikanten stellen zelf voor hoe vaak dit moet gebeuren en bij nieuwe modellen is dit in principe niet nodig om dit het jaar na aankoop al te laten uitvoeren, maar het kan zeker geen kwaad en is toch aan te raden vanwege het gevaar op koolstofmonoxidevergiftiging. Bij een onderhoud wordt naast een algemeen nazicht van de ketel, deze ook grondig gereinigd. De ketel wordt onderworpen aan enkele verplichte controles. Er wordt nagezien op eventuele lekkage of andere storingen en de ketel wordt opnieuw afgesteld zodat een optimale werking voor het volgende jaar gegarandeerd kan worden in een veilige omgeving. Na een nazicht wordt een attest afgegeven door de keurder als bewijs van het onderhoud.

Is een onderhoud ook nodig voor een hr-ketel?

Een hr-ketel of voluit hoogrendementsketel is een ketel op aardgas die – zoals de naam prijs geeft – een hoger rendement haalt dan een gewone ketel. Dit komt omdat de werking helemaal anders is. Bij een hr-ketel wordt het hoog rendement bereikt door de condensatie van waterdamp in de vrijgegeven rookgassen die men bekomt van het verwarmen van het koude retourwater in een warmtewisselaar. Deze ketels zetten hun gas op een efficiëntere manier om in warmte en bezorgen u een besparing op de stookkosten. Ook voor een hr-ketel is het aan te raden om een jaarlijks onderhoud in te plannen zodat deze efficiënt blijft werken.