Een sfeervol en praktisch oppervlak creëren om in de zomer op te toeven is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. Zodra je onderstaande informatie goed hebt doorgelezen, weet jij precies wat je moet doen om je eigen vlonder te bouwen!

Meten is weten

Heb je een houtsoort gevonden die tegen een stootje kan? Met bamboe vlonderplanken op maat kun je je nagenoeg niet vergissen. Qua kleur echter wel, wanneer je de selectie maakt via het internet of een papieren catalogus. De tinten die je hier tegenkomt zijn niet altijd conform de werkelijkheid.

Extra ruimte

Hout moet kunnen krimpen en uiteenzetten wanneer de temperaturen schommelen. Houd daarom een vaste afstand van tussen de zes en acht millimeter aan tussen de planken en de onderbalken van je vlonder.

Ondergrond

Een drainage kan je helpen de ondergrond van je vlonder droog te houden. Zo weet je zeker dat de bodem niet te drassig wordt waardoor het platform weg kan zakken of scheef komt te staan.

Onderbalken

Lees je goed in over de houtsoort die je gebruikt en het aantal onderbalken dat je nodig hebt om hiermee een vlonder samen te stellen. Voorkom dat deze onderdelen kunnen draaien of bewegen! Ook moeten ze allemaal op gelijke hoogte zijn aangebracht.

Eerste plank

Ligt de eerste plank haaks en recht? Dan moet de volgende – en die daarna en die daar weer na – geen probleem zijn. Zodra je zeker weet dat de plank niet scheef ligt, schroef je deze stevig vast in de onderbalken.

Volgende planken

Met t-stukjes die de vaste afstand aanhouden waar we het eerder al over hadden leg je eenvoudig de tweede plank tegen de eerste aan en zo voort. Recht liggende planken met voldoende ruimte ertussen worden op die manier gegarandeerd.

Laatste plank

Nadat de laatste plank gelegd is en je zeker bent van een geheel recht resultaat, mag je deze net als de eerste vast schroeven. Dat is nu een makkie aangezien je een constructie hebt waar je op kunt vertrouwen!

Randen

Dankzij opstaande randen kun je niet meer goed zien hoe de onderkant van de vlonder eruit ziet. Dit maakt de constructie een stuk aantrekkelijker voor het oog. Houd wederom tussen de zes en acht millimeter tussenruimte aan!

Klaar!

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is je terras inrichten en genieten zodra de weersomstandigheden gunstig genoeg zijn. Wees je ervan bewust dat er een kleine verkleuring op kan treden door langdurige blootstelling aan zonlicht.

Heel veel plezier met de vruchten van je harde werk!