Het spreekt voor zich dat er in elke woning nood is aan verlichting. Vroeger werd er dan wel eens voor gekozen om gewoon een standaard lamp te gebruiken, maar tegenwoordig is dat niet langer het geval. Vandaag de dag vinden we het namelijk belangrijk dat ons interieur indruk weet te maken. Alleen op die manier slagen we er namelijk in om precies die sfeer neer te zetten die we graag zouden willen. Dit gegeven zorgt ervoor dat er door de jaren heen ongelofelijk veel nieuwe soorten lampen op de markt zijn verschenen. Niet alleen de technologie waar gebruik van wordt gemaakt verschilt, maar ook de uitstraling kan ongelofelijk uiteenlopend zijn. Hoe dan ook, ben jij ook op zoek naar de beste lampen om in jouw interieur te kunnen integreren? Dan kan de onderstaande informatie jou daar zeker bij helpen!

Welk soort lampen heb je nodig in je interieur?

Allereerst is het ongelofelijk belangrijk om er rekening mee te houden dat er op de markt tal van verschillende soorten lampen zijn terug te vinden. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen de hieronder aangegeven soorten: 

  1. Hanglampen; 
  2. Plafondlampen;
  3. Staande lampen;
  4. Tafellampen; 

Het soort lamp welke je uiteindelijk in huis zal halen is niet alleen afhankelijk van de invloed die deze heeft op de ruimte waarin ze wordt geïntegreerd. Voor een hanglamp geldt bijvoorbeeld dat ze niet alleen opvallend aanwezig is in de ruimte, daarnaast is het ook nog eens zo dat ze zorgt voor zeer functionele verlichting. Het verlichten van een keuken doe je bijvoorbeeld beter met een hanglamp dan met een staande lamp. Uiteraard is dit slechts een voorbeeld. Ben je op zoek naar een leuke lamp om in de zithoek te plaatsen zodat je een boek kan lezen? Dan zal je wellicht vooral kiezen voor een staande lamp in plaats van voor een plafond- of een hanglamp. Dat spreekt voor zich. 

Over welke stijl moeten jouw lampen beschikken?

Niet alleen het soort lampen die je gaat aankopen zijn belangrijk om rekening mee te houden. Wat namelijk bovendien ook te denken van de stijl waar de lampen over beschikken? Op het ogenblik dat je hebt gekozen voor een modern interieur zal je kunnen vaststellen dat er veelal wordt gekozen voor lampen die over min of meer dezelfde stijl beschikken. Dat is inderdaad correct, maar het kan wel degelijk ook anders. Je zou er namelijk eveneens perfect voor kunnen kiezen om een bepaald contrast te realiseren. Klassieke of vintage lampen integreren in een modern interieur? Het is gedurfd, maar het kan in de praktijk zeker goed uitpakken!

Hou ook rekening met de invloed van de materialen

Last but not least, de stijl van de lampen die je in je interieur gaat integreren wordt ook deels beïnvloed door het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Lampen bestonden vroeger in principe steevast uit dezelfde materialen, maar dat is tegenwoordig niet langer het geval. Tegenwoordig kunnen lampen dan ook onder meer zijn gemaakt van: 

  • Marmer; 
  • Polyester; 
  • Textiel;
  • Beton;

Verschillende van deze materialen lijken op het eerste zicht misschien een beetje verrassend te zijn, maar ze blijken in de praktijk vaak erg goed uit te pakken. Met name de lampen van beton staan (of hangen) bijvoorbeeld fantastisch in een industrieel getint interieur.