Bij het stylen van uw kamer komt het heel vaak op details aan. Wanneer u van plan bent de kamer opnieuw in te richten, moet u bij het begin beginnen. Het is niet mogelijk een kamer opnieuw in te richten met een modern of klassiek maar nieuw design als er nog resten van de vorige inrichting te vinden zijn.

Haal dus eerst alles weg dat niet vast zit, daarna alles wat wel vast zit, maar met spijkers of schroeven. Schilderijen en foto’s, wandlampen, het oude behang en zo voorts, alles moet weg. Heel vaak komen er onder jarenlang gebruik en verbouwingen een houten vloer tevoorschijn dat wil zeggen bij de wat oudere huizen. En omdat er vroeger gebouwd werd voor de eeuwigheid zijn die vloeren vaak van eikenhout of een andere duurzame houtsoort.

Met schoonmaken en schuren beginnen we

Natuurlijk beginnen we met het schoonmaken zo hoog mogelijk, aan het plafond. Probeer alle ornamentele delen van de randen van een plafond ook weg te halen. Witkalk laat zich verwijderen met een schuurmachine maar dat levert veel stof. Gebruik dus een schuurmachine met een afzuigsysteem.

De muren zijn meestal niet al te moeilijk schoon te maken. Als het oude behang weg is, blijft er vaak een betonnen of bakstenen muur over.

Houten vloeren zijn een beetje lastig want ze hebben onderhoud nodig. Als ze jarenlang verborgen zijn geweest onder bijvoorbeeld tegels is het mogelijk dat er veel werk op u af komt.

Het gebruik van kleuren bij het ontwerp van een kamer

Het gebruik van kleuren binnen een ruimte brengt die ruimte in balans, als de kleuren in balans zijn. Licht valt in ons land meestal schuin van boven een kamer in. Dat wil zeggen dat de vloer meer licht krijgt dan het plafond, en de vloer dus donkerder kan zijn. Een geschuurde eikenhouten vloer en een lichter plafond is ideaal voor de verdeling van het licht.

De kleuren van de muren, daarin hebt u eigenlijk alle vrijheid. Voor een woonkamer zijn al te harde, directe kleuren minder succesvol maar met een keuze tussen de kleur van de vloer en die van het plafond kunt u uw gang gaan.

De plinten vormen de afscheidingen en brengen tekening in de kamer.

Tussen de muren en de vloer en de muren en het plafond kunt u plinten gebruiken. Hoe hoog de plinten moeten worden is afhankelijk van de hoogte van de kamer.
De vloerplinten hoeven niet van hetzelfde hout gemaakt te zijn als de vloer zelf, een zeker contrast kan heel mooi zijn. Zorg er wel voor dat wanneer u houten plafondplinten in uw ontwerp opneemt, die wel van dezelfde houtsoort zijn als de vloerplinten.

Waarom zijn plinten zo belangrijk? De wanden en de vloer vormen niet altijd een mooie, rechte afscheiding. En bij een bakstenen muur is de afscheiding tussen muur en vloer of plafond ook nooit recht. Door er plinten tegen te zetten werkt men de verschillen weg achter het hout van de plint.

Een klassiek ontwerp met een houten vloer

De lichte kleuren van eikenhout worden door de tijd langzaam donkerder. Muren en plafonds worden vaak jaarlijks geschilderd of behangen en blijven dus redelijk kleurecht. Uw ontwerp van de kamer met eikenhouten vloer komt pas na een of twee jaar goed tot zijn recht en hoe langer u hetzelfde ontwerp in leven houdt, des te klassieker zal het er uit gaan zien.

Dat wil inderdaad zeggen dat een klassieke eikenhouten vloer ook in een moderne woning mooi is, en vooral steeds mooier wordt. Het gebruik van houten plinten kan het klassieke beeld nog versterken. Hout is een natuurproduct en het heeft dus onderhoud nodig. Maar voor dat onderhoud krijgt u wel heel veel schoonheid terug, het is dus de moeite zeker waard.